Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Matti Hyvärinen

Matti Hyvärinens abstrakta, skulpturliknande smycken får sin början i hans undermedvetna. Smyckena är en kombination av teknisk skicklighet och en konstnärlig vision. Hans smycken förmedlar andliga värderingar och visar också ställningstaganden, till exempel för att skydda haven eller för de fattiga. Hyvärinen har byggt upp det finländska smyckets rykte i världen sedan 1960-talet. Redan i början av sin karriär väckte han internationell uppmärksamhet då han vann priset ”Diamanternas Oscar” med sitt smycke Rich and Poor. Smycket kombinerade de finaste diamanterna med grov granit på ett revolutionerande sätt.

Hyvärinen tillverkar sina smycken genom gjutning, moderstycket tillverkar han för hand. Hyvärinen är en skicklig guldsmed som också är något av en vetenskapsman. Han har utvecklat en ekologisk silverblandning som gör det möjligt att tillverka smycken utan kemikalier. Hyvärinen har grundat Sirokoru, vars produktion har visats på över hundra utställningar på olika håll i världen.

www.sirokoru.com

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English