Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
2009 Tony Granholm 2008 Rauno Tynkkynen 2007 Tiina Arkko 2006 Esko Lindroos 2005 Kristian Saarikorpi 2004 Jouni Salo 2003 Juha Koskela 2002 Pekka Piekäinen 2000 Arvi Kämäri

Tony Granholm

Glädje som nästan lyfter, kärlek, en tusen år gammal stenskulptur och liljekonvaljens snövita blomma har gett Tony Granholm teman för sina skulpturlika smycken. Han är en prisbelönt smyckesformgivare som hängivet skapar sina smycken med en noggrannhet på en hundradedels millimeter. Att rita har varit Granholms språk ända sedan han var barn. Han startar alltid formgivningen från noll, och småningom blir linjerna han ritar till slut ett smycke. Han älskar utmaningar, guldsmedsarbetet och att bearbeta metaller är hans passion.

Granholm planerar enhetliga smyckeskollektioner, där varje smycke också ensamt är vackert. Han har också formgivit serier av smycken, bland annat för Kalevala Koru och Timanttiset. Han är en formgivare som noggrant observerar trender, men i hans smycken ska det alltid finnas en tidlös dimension.

www.kalevalakoru.fi/fi/tony-granholm

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English