Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
2015 Heikki Hartikainen 2013 Essi Pullinen 2012 Carina Blomqvist 2011 Pekka Kulmala 2010 Ari-Pekka Rantanen

Heikki Hartikainen

Mahti, Hali och Toivo, (Makt, Kram, Hopp) Heikki Hartikainens smycken får sin början i starka känslor. De geometriska formerna ger hans tidlösa smycken stränga, enkla och rena linjer. Hartikainen kombinerar blanka och borstade ytor, ljuset och skuggorna i silvret. Den plåtteknik han använder gör det möjligt att skapa stora eleganta smycken. Hans utgångspunkt är alltid att smycket ska vara användbart. Hartikainen har också formgivit kollektioner för herrar. En del av herrsmyckena har kommit ut på den internationella marknaden efter att en rockstjärna har burit dem.

Hartikainen ansvarar för produktutvecklingen för varumärket Lumoava, och hans smycken tar form långsamt. Den segerglädje som ett färdigt smycke ger är tillfällig. När han börjar på ett nytt smycke har han åter bara ett blankt papper och en penna framför sig. Sin identitet som guldsmed skapar Hartikainen i sitt sinne, fastklämd mellan den svenska och den ryska kulturen. Samtidigt blickar han mot framtiden. Han har tankar om att kombinera en enkel och stilren stil med ornament.

www.lumoava.fi

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English