Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Kirsti Doukas

En mäktig historisk person, opera och ett gripande avsnitt ur litteraturen har varit utgångspunkten för smyckesformgivaren Kirsti Doukas. Varje smycke har en egen historia att berätta. I kärnan finns alltid ett omsorgsfullt bakgrundsarbete. Doukas produktion ackompanjeras av hennes nyfikenhet, hennes mod och även heltokiga idéer. Hon är en berömd och prisbelönt formgivare som är lyhörd i sitt arbete, och hon är beredd att ta stora steg för att skapa någonting nytt. Hennes smycken består av ädelmetaller, plast, ädelstenar, pärlor och glas. Också slumpen får spela en viss roll.

Doukas är inte bunden vid traditioner. Traditionella, fina arbetsmetoder löper sida vid sida med nytänkande och ny teknologi. Hon kräver alltid en sista finslipning in i minsta lilla detalj. Doukas har haft en lång karriär inom Kalevala Koru och hon tillverkar också smycken i sitt eget företag Saarikorpi Design. Hennes produktion har också visats på internationella utställningar i stor utsträckning.

www.saarikorpidesign.fi

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English