Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Karl Laine

Morgondagg i spindelväv och stenig mark där tjälen satt sina spår. Lugna betraktelser av naturen lade grunden för Karl Laines kreativa arbete. Laine förädlade naturens skörhet och kraft till smycken genom att skissera och söka en fri handrörelse. Till en början tillverkade han smycken i brons, småningom kom silver med i bilden. Han använde sig av metallernas ytor, av motsättningarna mellan matt och blankt. Han fascinerades av kontrasterna. Han skapade ny formgivning av en kombination av vind och vatten, kantigt och runt.

Laine grundade företaget Sten & Laine i slutet av 1960-talet. Redan i början öppnades marknaden för honom i Sverige. De breda ytorna och det rofyllda formspråket i hans smycken väckte sedan också uppmärksamhet i Tyskland. Serieproduktionen uteslöt inte konstnärligheten. Serieproduktionen gjorde Laines konst tillgänglig för alla.

www.finnfeelings.fi

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English