Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Berndt Lindholm

Berndt Lindholm hämtade den moderna smyckesformgivningen till Finland. Han inledde sitt arbete som guldsmed i Sverige och Danmark på 1970-talet, där var den experimentella och moderna formgivningen långt före Finland. Då dominerade moderna material, som titan och plast, inom formgivningen. Då han återvände till Finland hämtade han med sig en fläkt från den stora världen.

Lindholm bearbetade unika smycken i sin verkstad. I sina smycken kombinerade han ädelmetaller och naturmaterial, snäckor, ben och sten. Lindholm experimenterade med titan, han färgade det på elektrolytisk väg. Med den vävteknik som han använde kunde han göra tjocka tuber och skapa ett lätt, luftigt och elegant hantverk. Lindholm var en känd idealist. Han brann för sitt yrke. Han var också mentor för andra guldsmeder. Hans spännande värld och hans entusiasm smittade av sig till människorna omkring honom.

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English