Årets Guldsmed 2016

Finlands guldsmedsförbund har utnämnt Årets guldsmed sedan 1987. Varje år kan förbundets medlemmar nominera en guldsmed, silversmed eller gravör som på ett sätt eller annat har uppvisat betydande skicklighet i sitt yrke.

Meillä on ilo ilmoittaa, että Petri Pulliainen on äänestetty Vuoden Kultasepäksi 2016!

Onnittelemme voittajaa!

Eero Hintsanen

Ville Redman

Petri Pulliainen

Eero Hintsanen

En disig tallskog, en människa och ett skulpturlikt smycke med ett mystiskt eko. Eero Hintsanen använder de här elementen för att bygga fascinerande verk som berättar finländska berättelser ur en dyster vinkel.

Hintsanen är guldsmedsmästare och konstmagister. Han rör sig i två världar, mellan bildhuggeri och smyckesformgivning. Han är formgivare för duon Chao & Eero och vid sidan av nya smyckeskollektioner bearbetar han ofta unika stora smyckeskonstverk med svallande känslor av gammal mystik.

Silver är det viktigaste materialet för Hintsanen. När han formar silvret hittar han ständigt nya intressanta ojämnheter och halvfärdiga partier. Ett verk kan bestå av tiotals gjutna silverdelar. För de här delarna har han först tillverkat utkast för hand av vax. Det är inte en ren, polerad yta som ligger i fokus, utan helt andra ytor som mörka, oxiderade ytor eller vita finsilverytor.

Hans berättelse fullbordas när alla element kombineras: smycken, föremål, modeller och fotografier skapar en förtrollande helhet. För honom är den helheten också alltid en prototyp inför nästa stora arbete.

www.chaoandeero.com

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English