Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
2015 Heikki Hartikainen 2013 Essi Pullinen 2012 Carina Blomqvist 2011 Pekka Kulmala 2010 Ari-Pekka Rantanen

Heikki Hartikainen

Mahti, Hali, Toivo, Heikki Hartikaisen korut syntyvät voimakkaista tuntemuksista. Geometriset muodot antavat ajattomiin koruihin armottomia, pelkistettyjä, puhtaita linjoja. Hartikainen yhdistää koruissa kiiltävää ja harjattua pintaa, hopean valoja ja varjoja. Hänen käyttämänsä levytekniikka mahdollistaa suuret, näyttävät korut. Lähtökohtana on aina käytettävyys. Hartikainen on suunnitellut mallistoja myös miehille. Osa miesten koruista on singahtanut rokkitähden kaulalta kansainvälisille markkinoille.

Lumoava-tuotemerkin kehityksestä vastaavan Hartikaisen korut kehittyvät pitkän kaavan mukaan. Valmiin korun tuoma voitonriemu on hetkellinen, sillä uuden korun alussa tekijän edessä on jälleen vain puhdas paperi ja kynä. Kultasepän identiteettiään Hartikainen luo mielensä lonkeroissa, ruotsalaisen ja venäläisen kulttuurin puristuksessa. Samalla kultaseppä katsoo tulevaisuuteen. Mielessä kangastelee pelkistetyn tyylin ja ornamenttien yhteensovittaminen.

www.lumoava.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English