Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
2015 Heikki Hartikainen 2013 Essi Pullinen 2012 Carina Blomqvist 2011 Pekka Kulmala 2010 Ari-Pekka Rantanen

Essi Pullinen

Lumihiutale auton konepellillä, asfalttipihalle lennähtänyt voikukan siemen, luonnon puhuttelevat yksityiskohdat siirtyvät Essi Pullisen kameran kautta koruihin. Hän tuo koruihinsa valokuvaamiensa yksityiskohtien kauneuden, haurauden, mutta myös rumuuden, josta kumpuaa voimaa ja herkkyyttä. Pullinen haluaa nostaa korun muodoissa esiin hyljeksittyjä ja vierastettuja asioita. Korun ulkokuori voi olla vähäeleinen, mutta sen sisällä saattaa asua löytämisen ilo ja oivallus.

Muotoiluinstituutissa yksikön johtajana työskentelevä Pullinen kuuntelee sisäistä ääntään, joka pakottaa tekemään työläitä töitä. Hän työstää metallia käsin, sahaamalla, poraamalla. Koruissa on muotoratkaisuja, joissa ei tarvita juotoksia. Sitkeän työn tuloksena on muotoutunut koruja, jotka ovat päässeet esille lukuisissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa.

www.finnishdesigners.fi/en/portfolio/essi.pullinen

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English