Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
2015 Heikki Hartikainen 2013 Essi Pullinen 2012 Carina Blomqvist 2011 Pekka Kulmala 2010 Ari-Pekka Rantanen

Ari-Pekka Rantanen

Luonto, sen voima ja kauneus innoittavat kultaseppä Ari-Pekka Rantasen työtä. Korut syntyvät kullasta ja timanteista, silmien ja käsien yhteys luo klassisen muotokielen. Koruista henkii rehellisyys, luonnollisuus sekä funktionaalisuus. Muodot eivät saa olla lisättyjä, vaan ne tukevat kokonaisuutta. Koru voi olla kuin tuulen irti riuhtaisema männyn oksa, jota hiekka, jää, aallot ja aurinko ovat kuluttaneet. Kuten luonnon koettelemassa oksassa, myös korussa jäljellä on kova ydin, jossa on aavistus runsaudesta.

Kultakeskuksessa työnjohtajana työskentelevällä Rantasella on laaja-alainen ymmärrys kultasepäntyöstä. Hän tuntee ammatin ääripäät aina pienestä verstaasta tilaustöitä valmistavaan luksusliikkeeseen ja hän on työstänyt sarjavalmisteisia koruja sekä uniikkeja alusta loppuun saakka käsintehtyjä arvokoruja.

www.kultakeskus.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English