Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
2009 Tony Granholm 2008 Rauno Tynkkynen 2007 Tiina Arkko 2006 Esko Lindroos 2005 Kristian Saarikorpi 2004 Jouni Salo 2003 Juha Koskela 2002 Pekka Piekäinen 2000 Arvi Kämäri

Esko Lindroos

Kultaseppämestari Esko Lindroos luo koruista pienoistaideteoksia, jotka kantavat syviä tunteita. Lindroos kätkee koruihinsa salaista symboliikkaa. Timanttien roiske voi syntyä lapsenlapsen ympäriinsä heittelemistä leluista. Korun kimmokkeena voi olla myös kiivas dialogi, informaatiotulva tai liekkimeri. Lindroos tarkkailee ajan henkeä kansainvälisesti niin arkkitehtuurissa kuin taiteessakin. Hän on seurannut nykytaidetta aitiopaikalta ja taide on ohjannut tekemistä uusille urille.

Korujen muotokieli on hioutunut matkan varrella linjakkaaksi. Luodessaan korua kultaseppä joutuu kasvotusten myös tyhjyyden kanssa. Tyhjyys on yhtä väistämätön kuin valmiin korun tuoma riemu. Alitajunta työstää, kultaseppämestari kuuntelee korua. Koru on sosiaalinen samoin kuin taitelijan siveltimenvedoista puhjennut maalaus. Koru, kuten hienoinkin maalaus kommunikoi vain katsojalle, yksin se on hiljaa.

www.lindrooshelsinki.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English