Årets Guldsmeder 1987 - 2015

Alla som har fått utmärkelsen Årets guldsmed har sitt eget formspråk och arbetssätt. Smyckena och föremålen har tagit form med hjälp av olika metoder, de har tillverkats för hand genom att borra, såga, smida och gjuta. För många har den moderna 3D-tekniken öppnat nya dörrar till att skapa modern formgivning. Under flera decennier har guldsmedernas händer tillverkat både unika lyxsmycken och smycken för serieproduktion.

Årets Guldsmed 2016

Passionen, den höga kvaliteten och en fast beslutsamhet när det gäller det egna arbetet är gemensamt för alla hantverkarna. Smederna tar inga genvägar utan finslipar minsta lilla detalj. Utställningen Brilliant! visar guldsmedernas experiment, deras försök att finna något nytt, hur de värnar om traditioner och deras internationella succéhistorier. Guldsmedernas hantverksarbeten har blivit gåvor till kungligheter och personer som väcker starka reaktioner, som till exempel shahen av Persien eller prinsessan Diana. Under årtiondenas lopp har smyckena visats under prestigefyllda internationella utställningar och fått plats i samlingar hos privata samlare.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Markku Mäki

Guldsmeden Markku Mäki har under flera decennier tolkat och förverkligat finländska och internationella konstnärers visioner och gjort dem till smycken. Med sina skickliga händer har Mäki tillverkat smycken av ädelmetaller i kombinationer med stenar, pärlor och trä. Han har tillverkat smyckena för hand med traditionella metoder, genom att borra och såga.

Mäki har arbetat vid Lapponia i över 40 år och den största helheten under hans karriär är en serie med 50 olika smycken, där varje smycke har fått säregna drag av diamanter, opaler och onyxer. Bara fantasin sätter gränser i konstnärernas visioner, och de har alla haft ett formspråk med en egen särprägel. Mäki har formgett de här visionerna i ett välfungerande samarbete.

www.lapponia.com

Brilliant Guldsmeder Susanna Majuri Årets Guldsmed Samarbetsparter Kontakt Facebook
suomeksi på svenska in English