Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Markku Laulaja

Hopeaseppämestari Markku Laulaja on kesyttänyt hopeaa piispan sauvaksi, tasavallan presidentin virka-asunnon astiastoksi. Laulaja on valmistanut käsityönä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Timo Sarpanevan ja Tapio Wirkkalan näkemyksiä. Taiteilijat ja esineet ovat vaatineet hopean takojalta varmaa ja virheetöntä vasaran jälkeä. Laulajan käsi on ollut aina vakaa. Kaikki alkoi pienestä, pulleasta kuparifantista. Vuosikymmenten varrella Kultakeskuksessa Laulajan käsiin on uskottu vaativia erikoistöitä, jotka ovat syntyneet hopeasta, kullasta, eebenholtsista, timanteista, safiireista. Työ on opettanut tekijää. Kun vanhat menetelmät ovat asettaneet rajoituksia, on täytynyt keksiä uutta. Radikaaliakin. Virheettömän esineen työstäminen on voinut viedä kymmeniä ja taas kymmeniä työtunteja. Kun työ on lopulta valmis, se elää vuosisatoja.

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English