Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Jukka Ailio

Jukka Ailio antoi koko sydämensä koruille. Hän loihti hopeasta näyttäviä, pelkistettyjä koruja, joihin lisäsi väreillä ilakoivaa spektroliittiä. Kullasta kehittyi omaleimaisia, valtavirrasta poikkeavia mallistoja. Kuva korusta asui Ailion pään sisällä, prototyypit hän työsti käsin. Taideharrastus ruokki hänen työtään, taiteellisuus ei katsonut aikaa tai paikkaa, kultaseppä havahtui öisinkin kirjaamaan ylös unen kantamia ajatuksia.

Ailio eli vahvasti ajassa ja ajan valtavirtaukset siirtyivät korujen muotoihin. Hän haki koruihin henkeä maailmalta ja halusi olla askeleen muita edellä. Ailion koruille oli kysyntää Euroopassa ja aina Australiassa saakka. Kultasepän vaatimustasoa pidetään ehdottoman kovana. Hän painoi voimakkaat jalanjäljet, joita pitkin hänen 1950 -luvulla perustamassa yrityksessä kuljetaan vielä tänäänkin.

www.ailio.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English