Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Juha Janger

Revontulten spektaakkeli, pohjoisen luonnon suuri hiljaisuus. Kultaseppämestari Juha Janger pelkistää luonnon äärettömyyden ja ihmisen pienuuden koruihin, jotka pohjautuvat Lapin kultamaiden kultahippuihin. Janger näkee suurimmat hipuista synnynnäisinä koruina, jotka hän viimeistelee omalla kädenjäljellään. Pienimmistä hippusista kasvaa koruja palapelin tavoin. Sormukset, riipukset, korvakorut ovat ainutlaatuisia, sillä yksikään hippu ei ole toisensa kaltainen. Koruissa on luonnon ja ihmisen muovaamaa pintaa, ne leikittelevät pintojen kontrastilla.

Janger on Lapin rikkaasta koruperinnöstä ammentavan Taigakorun perustajia. Valtaosa hänen koruista on tilaustöitä, jotka matkaavat eri puolille maailmaa. Korut välittävät vahvoja tunteita ja muistijälkiä. Koru ei hengitä ilman kertomusta, joka sitoo sen kulttuuriin ja ympäristöön.

www.taigakoru.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English