Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1999 Kirsti Doukas 1998 Toivo Valkama 1997 Pekka Kiviluoto 1996 Alpo Tammi 1995 Juha Janger 1994 Jukka Ailio 1993 Morris Lindblom 1992 Markku Laulaja 1991 Markku Mäki 1990 Raimo Nieminen

Alpo Tammi

Aikansa visionääri Alpo Tammi suuntasi pelottomasti kansainvälisille korumarkkinoille jo uran ensiaskelilla. 1950 -luvulla perustamansa Tammen korun eksoottinen ja omaleimainen design herätti kiinnostusta ensin Pohjoismaissa, myöhemmin muualla Euroopassa. Aluksi Tammi suunnitteli ja työsti korunsa itse. Taitava kultaseppä muokkasi lempimateriaaliaan kultaa, rakensi kokonaisuuden usein viehättävien kivien ympärille. Myöhemmin hän luotti yrityksensä suunnittelijoiden näkemyksiin, antoi heille vapaat kädet.

Tammella oli silmää kauneudelle. Hän tarkkaili muotia, haistoi kultasepänalan uusimmat tuulahdukset. Tammen koruissa helisi hienostuneisuus, sirous, naisellisuus, mutta myös käytettävyys. Periksiantamaton kultaseppä vaati myös viimeisteltyä, laadukasta työn jälkeä, jossa ei ollut sijaa virheille. Tammen aloittama perintö elää vahvasti tänäänkin ja sitä viedään eteenpäin edelleen.

www.tammenkoru.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English