Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Matti Hyvärinen

Abstraktit, veistosmaiset korut itävät Matti Hyvärisen alitajunnan laskoksissa. Koruissa kohtaavat tekninen taituruus ja taiteellinen näkemys. Korut viestivät henkisiä arvoja ja ottavat myös kantaa esimerkiksi merensuojelun tai köyhimpien puolesta. Hyvärinen on ollut rakentamassa suomalaisen korun maailmanmainetta 1960-luvulta alkaen. Jo uransa alussa hän keräsi kansainvälistä huomiota voittamalla ”Timanttien Oscar” -palkinnon Rich and Poor -korullaan, joka yhdisti aikanaan vallankumouksellisesti hienoimpia timantteja ja rujoa graniittia.

Hyvärinen valmistaa korunsa valaen, emokappaleen käsityönä. Mestarikultasepän tiedemiesminä on kehittänyt materiaaleja, esimerkiksi ekologisen hopeaseoksen, joka mahdollistaa korujen valmistuksen ilman kemikaaleja. Hyvärisen perustaman Sirokorun tuotantoa on ollut esillä yli sadassa näyttelyssä eri puolilla maailmaa.

www.sirokoru.com

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English