Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Karl Laine

Hämähäkin seitti aamukasteessa, roudan riipimät kivikot. Tyyni luonnon tarkkailu antoi pohjan korutaiteilija Karl Laineen luomistyölle. Laine jalosti luonnon herkkyyden ja voiman koruiksi luonnostelemalla, vapainta kädenliikettä etsien. Hän valmisti koruja aluksi pronssista, hopea astui kuvaan hiljalleen. Hän hyödynsi metallien pintoja, matan ja kiiltävän vastakohtaisuutta. Kontrastit kiehtoivat. Tuli ja vesi, kulmikkaan ja pyöreän liitto, synnyttivät uutta muotoilua.

Laine perusti Sten & Laine - yhtiön 1960-luvun lopulla. Jo alkuvaiheessa avautuivat markkinat Ruotsiin, minkä jälkeen laajapintaiset, muotokieleltään rauhalliset korut herättivät kiinnostuksen myös Saksassa. Sarjatuotanto ei sulkenut pois taiteellisuutta. Sarjatuotannon kautta Laineen taide tuli kaikkien ulottuville.

www.finnfeelings.fi

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English