Vuoden Kultasepät 1987 - 2015

Jokaisella vuoden kultasepäksi valitulla on omintakeinen muotokielensä ja työtapansa. Korut ja esineet ovat syntyneet erilaisin menetelmin, käsityönä, poraamalla, sahaamalla, takomalla, valamalla. Useille modernein 3D-tekniikka on avannut rajattomat reitit luoda uudenlaista muotoilua. Vuosikymmenten varrella kulta- ja hopeaseppien käsissä on valmistunut uniikkeja luksuskoruja, mutta myös sarjatuotantoa.

Äänestä Vuoden Kultaseppä 2016

Tekijöitä yhdistää intohimo, korkea laatu ja tinkimättömyys omassa työssään. Sepät eivät oikaise, vaan viimeistelevät pienimmänkin yksityiskohdan. Brilliant!-näyttelyn viitoittamalle matkalle mahtuu kokeiluja, uuden etsimistä, perinteiden kunnioitusta, kansainvälisiä menestystarinoita. Seppien töitä on päätynyt lahjaksi kuninkaallisille ja mielipiteitä jakaneille henkilöille, kuten Persian shaahille tai Walesin prinsessa Dianalle. Korut ovat vuosikymmenten saatossa päässeet arvostettuihin kansainvälisiin näyttelyihin sekä keräilijöiden kokoelmiin.

1980 1990 2000 2010
1989 Berndt Lindholm 1988 Karl Laine 1987 Matti Hyvärinen

Berndt Lindholm

Berndt Lindholm toi modernia korua Suomeen. Hän aloitti kultasepäntyön 1970-luvulla Ruotsissa ja Tanskassa, missä kokeellinen ja moderni muotoilu olivat huomattavasti Suomea edellä. Tuolloin Pohjoismaisessa muotoilussa vallalla olivat muodikkaat materiaalit, kuten titaani ja kumi. Palattuaan kotimaahan Lindholm toi mukanaan tuulahduksia suuresta maailmasta.

Lindholm työsti verstaassaan uniikkeja koruja, joissa kohtasivat jalometallit ja luonnon materiaalit, simpukat, luu ja kivi. Lindholm teki kokeiluja titaanilla, värjäsi sitä sähköisesti. Hänen käyttämänsä kudontatekniikka mahdollisti paksuja tuubeja ja synnytti keveää, ilmavaa ja näyttävää käsityötä. Lindholm tunnettiin idealistina. Hän paloi sille, mitä teki. Hän oli myös mentori muille kultasepille. Hänen jännittävä maailmansa ja innostuneisuutensa tarttui ympäröiviin ihmisiin.

Brilliant Kultasepät Susanna Majuri Vuoden Kultaseppä Yhteistyö Yhteys Facebook
suomeksi på svenska in English